Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή τον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και ζητά την έκδοσή του. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η μία και μοναδική λέξη που συνοψίζει την ουσία όσων έχουν συμβεί αυτές τις 15 ημέρες είναι -εκκαθαρίσεις.

Χιλιάδες έχουν αποπεμφθεί από το Δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις, πολλοί εξ αυτών έχουν συλληφθεί, βασανιστεί και διαπομπευτεί, εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει, δημοσιογράφοι -οι περισσότεροι εκ των οποίων είδαν τα ΜΜΕ τους να υποχρεώνονται σε λουκέτο- έχουν οδηγηθεί στον ανακριτή. Όσοι, απ’ αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους, δεν κατηγορούνται για ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα, υποδεικνύονται ως, με κάποιο τρόπο, σχετιζόμενοι με το FETÖ -δηλαδή το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα αποκαλεί «Τρομοκρατική Οργάνωση του Φετουλάχ» -άρα εχθροί και συνεπώς επικίνδυνοι.

Οι εκκαθαρίσεις σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 66.036 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί. Οι περισσότεροι αποπεμφθέντες, συγκεκριμένα 42.767, είναι από το Υπουργείο Παιδείας (αναμενόμενο, καθώς, ως γνωστόν, το Κίνημα Γκιουλέν έχει στο επίκεντρό του την εκπαίδευση και ελέγχει σχολικές δομές εντός και εκτός Τουρκίας). Έπονται εκείνοι του Εσωτερικών (8.777) και ακολουθούν του Υπουργείου Υγείας (5.581). Το γράφημα του Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων Anadolu είναι αποκαλυπτικό της έκτασης των εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο.

Τουρκία εκκαθαρίσειςΠηγή: Anadolu Agency

Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το γράφημα που απεικονίζει τις εκκαθαρίσεις και στα τρία όπλα. Έχουν ξηλωθεί σχεδόν οι μισοί στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι. Συγκεκριμένα, 87 από τους συνολικά 202 στρατηγούς, 32 από τους 56 ναυάρχους, 30 από τους 67 πτεράρχους.

Τουρκία εκκαθαρίσειςΠηγή: Anadolu Agency

Το «Νεκροταφείο Προδοτών»

Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, σε ακόμη μια πράξη διχασμού και πόλωσης, μόλις έκανε την εμφάνισή του και νεκροταφείο μίσους στην Κωνσταντινούπολη.

Έτσι, όπως είχε προϊδεάσει η Δημοτική Αρχή, κάπου στις ανατολικές συνοικίες της Πόλης, στην πίσω πλευρά ενός εργοταξίου για την κατασκευή στέγης αδέσποτων σκυλιών, οι δυο λέξεις με τα λευκά γράμματα στο μαύρο φόντο της μεταλλικής ταμπέλας σηματοδοτούν το χώρο: «Νεκροταφείο Προδοτών»· στο πλάι ‘χάσκουν’ οι φρεσκοσκαμμένοι τάφοι για νεκρούς πραξικοπηματίες, οι οποίοι, όπως υποδηλώνει ο ταπεινωτικός προσδιορισμός του σημείου της ταφής δεν δικαιούνται προσευχής -όπως άλλωστε έχει ήδη διατάξει η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων- παρά ατίμωσης.

Τουρκία εκκαθαρίσειςΤο «Νεκροταφείο Προδοτών» στην Πόλη – Πηγή: Anadolu Agency

Για την ώρα, μόνον ένας έχει ενταφιαστεί, ένας 34χρονος λοχαγός πατέρας δύο παιδιών, τη σορό του οποίου, λένε τοπικά μέσα, είχε αρνηθεί να παραλάβει η οικογένειά του. «Να μην ηρεμήσουν ούτε μέσα στους τάφους τους», φέρεται να έχει πει ο δήμαρχος της Πόλης, Καντίρ Τοπμπάς. «Να περνά ο κόσμος και να τους βρίζει».

«Αδιανόητα πράγματα, υπό άλλες συνθήκες», σχολιάζει ο Άντριου Γκάρνερ της Διεθνούς Αμνηστίας, στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Τέτοιες ενέργειες, υπογραμμίζει, το μόνο που κάνουν είναι να «συμβάλλουν σε δηλητηριώδη και επικίνδυνη ατμόσφαιρα. Η άρνηση αξιοπρεπούς ταφής συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ

Γκόραν Τομάσεβιτς: ημερολόγιο ενός πολεμικού φωτορεπόρτερ στη Λιβύη
8.206 δολάρια το λεπτό στοιχίζει στις ΗΠΑ ο πόλεμος κατά του ISIS

Σχόλιο

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.