Σχεδόν δεν περνά μέρα που οι τζιχαντιστές του ISIS να μην εξαπολύσουν απειλές για νέο επικείμενο χτύπημα στην Ευρώπη. Παρότι η τρομοκρατία συνιστά τακτική, πρώτιστος στόχος της οποίας είναι να εσταλάξει το φόβο, είναι πολλές οι ενδείξεις που προοικονομούν, δυστυχώς, συνέχεια της τυφλής βίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Στην τελευταία ανάλυσή του, αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά:

  • Είναι πολύ πιθανόν ο ISIS να επιχειρήσει, εντός του 2016, νέα χτυπήματα στη Γαλλία και το Βέλγιο, βασιζόμενος αφενός στους πολλούς γαλλόφωνους ξένους μαχητές που έχει στις τάξεις του αφετέρου στους συμπαθούντες στο εσωτερικό των δύο αυτών χωρών.
  • Με τη βοήθεια του υποστηρικτικού του δικτύου στη νότια Ευρώπη, ο ISIS ενδέχεται να επιχειρήσει επιθέσεις σε Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία.
  • Ο ISIS μπορεί να θέσει στο στόχαστρο πολίτες δυτικών χωρών στην Τουρκία εν είδει τιμωρίας για το συνασπισμό εναντίον του αλλά και για να υπονομεύσει την τουρκική οικονομία, ως μέρος του διακηρυγμένου στόχου του να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.

Ξένοι μαχητές: Η κινούμενη ‘βόμβα’ του ISIS

To φαινόμενο των ξένων μαχητών -όσων, δηλαδή, συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό κυρίως για ιδεολογικούς ή θρησκευτικούς λόγους και όχι οικονομικούς- δεν είναι καινούργιο. Σύμφωνα με την υπηρεσία έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, από το 1980 έως τα μέσα του 2010 οι αλλοδαποί που πήραν μέρος σε τέτοιες συγκρούσεις στον ισλαμικό κόσμο ήταν από 10.000 έως 30.000. Καινοφανείς είναι, όμως, οι διαστάσεις του φαινομένου αφής στιγμής η εξέγερση στη Συρία εξελίχθηκε σε κανονικό πόλεμο. Το χάος εκμεταλλεύτηκε ο ISIS· μια εξαιρετικά βίαιη αλλά μικρή και περιθωριακή, μέχρι τότε, τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ανακήρυξε ‘Χαλιφάτο‘ σε όμορα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που είχε προηγουμένως καταλάβει: Το αυτοαποκαλούμενο ‘Ισλαμικό Κράτος‘.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προσελκύσει περισσότερους ξένους μαχητές από οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη ή παρελθούσα σύγκρουση – Πηγή: EPRS | European Parliament Research Service

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

Η μπαλαρίνα του πολέμου
Γκράφιτι-μήνυμα σε 50 κτίρια στην «πόλη των σκουπιδιών»

Σχόλιο

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.