• Search

Τραμπ: εννέα θυελλώδεις ημέρες στον Λευκό Οίκο

Διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν ή προσδοκούσαν ότι ο Τραμπ του Λευκού Οίκου και της Ουάσινγκτον θα είναι άλλος από τον Τραμπ του Τραμπ Τάουερ και της Νέας Υόρκης, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε να υλοποιεί τις προεκλογικές του εξαγγελίες με το που ανέλαβε καθήκοντα.
Όπως είπε μιλώντας προ ημερών στο ABC «θα μπορούσα να είμαι ο πιο προεδρικός πρόεδρος όλων των εποχών …αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έτσι θα κάνω τη δουλειά μου σωστά».
Κάνοντας χρήση των εκτελεστικών του εξουσιών, ο Ντόναλντ Τραμπ βομβαρδίζει με αποφάσεις και δεν δείχνει να πτοείται από τις αντιδράσεις· μεταξύ άλλων, απέσυρε τις ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις 12 χωρών του Ειρηνικού για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελευθέρου εμπορίου (ΤΤΡ), άρχισε να ξηλώνει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου του (Obamacare), ξεκίνησε τη διαδικασία για το τείχος στη μεθόριο με το Μεξικό, ανέστειλε το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων, και χθες «έκλεισε» τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολίτες από τη Συρία και άλλες έξι χώρες όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι. Παρά την αναταραχή που αυτό το τελευταίο έχει προκαλέσει εντός και εκτός συνόρων, εκείνος δηλώνει πως «δεν ισοδυναμεί με απαγόρευση στους μουσουλμάνους» αλλά συνιστά «εξονυχιστικό έλεγχο ο οποίος θα έπρεπε να γίνεται εδώ και χρόνια στη χώρα». Ομοσπονδιακός δικαστής, πάντως, επέτρεψε τα ξημερώματα την είσοδο στις ΗΠΑ σε όσους, με ισχύουσες βίζες ή καθεστώς πρόσφυγα, είχαν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια, ενώ μεταξύ των ηγετών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο μέτρο ήταν και η Τερέζα Μέι -η πρώτη που τον επισκέφτηκε και προσβλέπει σε προνομιακή σχέση.
Προ ημερών κάλεσε στελέχη βιομηχανικών κολοσσών στο Λευκό Οίκο και τα προειδοποίησε ότι αν οι βιομηχανίες τους μεταφέρουν τη παραγωγή τους εκτός ΗΠΑ θα επιβαρυνθούν με φόρους.
Οι επενδυτές επικρότησαν την υπερδραστηριότητά του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ο Dow Jones εκτοξεύτηκε, την περασμένη Τετάρτη, σε ιστορικό υψηλό.
Όπως σχολιάζεται στην Ουάσινγκτον, οι χειρισμοί του παραπέμπουν στη διαπραγματευτική του μέθοδο ως μπίζνεσμαν. Ποια είναι αυτή; Το έχει πει ο ίδιος στο βιβλίο «The Art of the Deal» που έχει γράψει με τον Τόνι Σβαρτζ: στόχευε ψηλά και μη σταματάς να πιέζεις, να πιέζεις, να πιέζεις.
Με άλλα λόγια, γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις του θα συναντήσουν αντίσταση, «μπαίνει» δυνατά. Η τακτική αυτή φάνηκε και στις δηκτικές -αντίθετα, δηλαδή με ό,τι υπαγορεύει η διπλωματία- αναφορές στο Μεξικό που έκανε μέσω τουίτερ παραμονές της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της χώρας και οι οποίες οδήγησαν, πέραν της ματαίωσης της επίσκεψης, στην πρώτη του προστριβή με ξένο ηγέτη.


Μετάφραση: «Οι ΗΠΑ έχουν 60 δισ. δολάρια εμπορικό έλλειμα με το Μεξικό. Ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της ΝΑΦΤΑ με τεράστιες…»


Μετάφραση: «απώλειες σε δουλειές και επιχειρήσεις. Εάν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τόσο απαραίτητο τείχος, τότε είναι καλύτερο να ακυρώσουμε την επερχόμενη συνάντηση.»


Μετάφραση: «Το Μεξικό έχει αντλήσει μεγάλα οφέλη επί μακρόν από τις ΗΠΑ. Τα τεράστια ελλείμματα και η ελάχιστη βοήθεια σε ό,τι αφορά την προβληματική μεθόριο πρέπει ν’ αλλάξουν ΤΩΡΑ!»

Ο Ντόναλντ Τραμπ περιστοιχίζεται στο Λευκό Οίκο από την ίδια ολιγομελή ομάδα που «έτρεξε» την προεκλογική του εκστρατεία. Όπως ο ίδιος, έτσι και οι στενοί του αυτοί συνεργάτες στερούνται πολιτικής εμπειρίας· διακρίνονται, όμως, για την αφοσίωσή τους σ’ εκείνον. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα πρόσωπα που τα χειρίζονται είναι -όπως γράφει το Associated Press- δύο: ο γαμπρός του, Τζάρετ Κούσνερ και ο Στιβ Μπάνον, επικεφαλής, επί σειρά ετών, του υπερ-συντηρητικού ενημερωτικού σάιτ, Breitbart News. Αμφότεροι, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, την επομένη κιόλας της εκλογής Τραμπ, πήραν πάνω τους τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ξεκινώντας σειρά επαφών με διπλωμάτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Μάλιστα, πηγές με γνώση της συνομιλίας που είχε ο Κούσνερ με βρετανούς επιτελείς όταν το Λονδίνο ψήφισε, τον περασμένο Δεκέμβρη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης για τον τερματισμό των εβραϊκών εποικισμών στα Παλαιστινιακά εδάφη, μνημονεύουν το θυμό του.
Παρότι εν γένει ανατρεπτικός, ο Τραμπ έχει τηρήσει κάποια βασικά τού πρωτοκόλλου. Προγραμμάτισε, για παράδειγμα, έγκαιρα τα επίσημα τηλεφωνήματά του στους ισχυρούς δυτικούς συμμάχους, δηλαδή τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Άμπε (Ιαπωνία), τον Τέρνμπουλ (Αυστραλία). Από την άλλη πάλι, τα πραγματοποίησε την ίδια μέρα που επέλεξε να μιλήσει και με τον Πούτιν τον οποίον εξαίρει. Το πιο σημαντικό απ’ όσα είπαν; Ίσως αυτό που δεν αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου αλλά όλοι πιθανολογούν. Ότι έχει έρθει η ώρα της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων στη Μόσχα για την επέμβαση, το 2014, στην Ουκρανία.

πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ

Written by
Μαρία Καρχιλάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, εκεί έκανε και το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνική Ψυχολογία των Συγκρούσεων. Η πολυετής τηλεοπτική της παρουσία της έχει συνδεθεί με τις, επί δύο δεκαετίες, πολεμικές της ανταποκρίσεις από τη συχνότητα του MEGA. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με το CNN Greece και παλαιότερα με την ΕΡΑ4. Η επιχείρηση τής οικογένειάς της, η Triantafyllidis Beach Arena, απορροφά τον περισσότερο απ' τον χρόνο της, προσπαθεί, όμως, να ξεκλέβει λίγο για να παρουσιάζει στα Dispatches ιστορίες που βρίσκει ενδιαφέρουσες.

View all articles
Written by Μαρία Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, εκεί έκανε και το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνική Ψυχολογία των Συγκρούσεων. Η πολυετής τηλεοπτική της παρουσία της έχει συνδεθεί με τις, επί δύο δεκαετίες, πολεμικές της ανταποκρίσεις από τη συχνότητα του MEGA. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με το CNN Greece και παλαιότερα με την ΕΡΑ4. Η επιχείρηση τής οικογένειάς της, η Triantafyllidis Beach Arena, απορροφά τον περισσότερο απ' τον χρόνο της, προσπαθεί, όμως, να ξεκλέβει λίγο για να παρουσιάζει στα Dispatches ιστορίες που βρίσκει ενδιαφέρουσες.