Ο Αλί Χάλεντ Στουφ περπατά και χάνεται μέσα στη γη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, έχει ήδη βγάλει τα παπούτσια του κι έχει πάρει θέση, λίγα βήματα πιο κει, πάνω στο χαλί, δίπλα – δίπλα με άλλα μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά. Μπροστά τους, μια γυναίκα σημειώνει μ’ ένα μπλε μαρκοδόρο σ’ ένα μακρόστενο λευκό κόντρα πλακέ.

Το «κρυφό σχολειό» της Τράμλα

Ναι. Αυτή η σπηλιά, στο χωριό Τράμλα τής, υπό τον έλεγχο των ανταρτών,  βορειοδυτικής Συρίας, είναι το σχολείο του. Όπως λέει στο Ρόϊτερς:

Κάνω μάθημα σ’ ένα σπήλαιο. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές όμως ο καθηγητής και η γυναίκα του μας φέρονται πολύ καλά. Καθόμαστε καταγής και συχνά δεν διακρίνουμε καλά τις σημειώσεις στον πίνακα γιατί είναι σκοτεινά.

Οι μαθητές στο «κρυφό σχολειό» της Τράμλα είναι όλοι πρόσφυγες. Όπως και οι δύο καθηγητές: ο Μωχάμεντ και η γυναίκα του. Μη έχοντας ποῦ τὴν κεφαλὴν κλίνῃ όταν χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το μέρος που έμεναν, βρήκαν καταφύγιο στη σπηλιά. Την έκαναν σπίτι τους κι έπειτα σχολείο για τα προσφυγόπουλα. Κάθε μέρα για τέσσερις ώρες τους μαθαίνουν να γράφουν σωστά αραβικά και αγγλικά, τους διδάσκουν μαθηματικά και θρησκευτικά. Έξι μήνες τώρα, οι μέρες τους, όπως κι εκείνες των μαθητών, κυλούν, με βάση το υποτυπώδες αυτό ωρολόγιο πρόγραμμα. Το χειμώνα με τις βροχές, η σπηλιά πλημμυρίζει. Παρά τις αντιξοότητες, όμως, ο Μωχάμεντ επιμένει ότι «δεν υπάρχει ασφαλέστερο μέρος όταν οι βομβαρδισμοί εντείνονται».

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

Γκράφιτι-μήνυμα σε 50 κτίρια στην «πόλη των σκουπιδιών»
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Προς νέα ανάφλεξη στον Καύκασο;

Σχόλιο

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.