• Search

Επόμενες κινήσεις στη μεγάλη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής


Σχεδόν μια βδομάδα έχει περάσει από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Μεγάλη η ανησυχία διεθνώς, είδαμε το Ιράν -σύμφωνα με το Τελ Αβίβ- να στέλνει ρουκέτες στο Ισραήλ από το έδαφος της Συρίας κι εκείνο ν’ απαντά με μεγάλης κλίμακας επίθεση και βλέπουμε και τις προσπάθειες των υπολοίπων που παραμένουν στη συμφωνία να τη διασώσουν.

«Θα είναι πολύ διαφορετικά από το παρελθόν», λέει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, «αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία. Προφανώς, χρειαζόμαστε τη δέσμευση της μοναδικής χώρας που μπορεί να καταστρέψει μονομερώς αυτή τη συμφωνία, δηλαδή του Ιράν, αλλά τα λόγια του Προέδρου Ρουχανί με διαβεβαιώνουν για τις προθέσεις τους αναφορικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Σαφώς και έχουμε πολλές άλλες διαφωνίες με το Ιράν, είναι μεγάλη η λίστα, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.»

Κρίσιμες συναντήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ σε Πεκίνο, Μόσχα, Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους του της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Θα έχουν προηγηθεί εκείνες με τους ομολόγους του σε Πεκίνο και Μόσχα. Ζητούμενο για την Τεχεράνη -η οποία ειδικά με τη Γαλλία και τη Γερμανία έχει στενούς εμπορικούς δεσμούς- είναι το πώς θα περισώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφέλη της συμφωνίας. «Η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν είναι υψίστης σημασίας, είναι αποτέλεσμα δουλειάς 12 χρόνων και επίπονης διπλωματίας», λέει η Άνγκελα Μέρκελ παρότι, όπως υπογραμμίζει, «δεν είναι ιδανική. Πολλά σε ό,τι αφορά το Ιράν προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ο πόλεμος εναντίον του Ισραήλ, το πρόγραμμα βαλλιστικών όπλων, ο ρόλος που διαδραματίζει το Ιράν στη Συρία, όλα αυτά ισχύουν. Ωστόσο, μια επιτευχθείσα συμφωνία, την οποία ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να εγκαταλείπεται από συμβαλλόμενο μέρος. Καταστρέφει την εμπιστοσύνη.»

Π. Οικονόμου: Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη έχουν κάθε λόγο να μην δυναμιτίσουν τη συμφωνία

Με το βλέμμα στο ευρωατλαντικό ρήγμα, Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη έχουν κάθε λόγο να μην δυναμιτίσουν τη συμφωνία, εκτιμά ο πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Παντελής Οικονόμου. «Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν που παραμένουν, όπως δήλωσαν, πιστές στη συμφωνία, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να το κάνουν πάσει θυσία αυτό, διότι έτσι εξυπηρετούνται και δικά τους στρατηγικά συμφέροντα -ήτοι οξύνοντας ή διευρύνοντας το ρήγμα αυτό της Δύσης.» Ο Π. Οικονόμου διαβλέπει, επίσης, περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας με το Ιράν και τη Ρωσία. Να γιατί: «Η Τουρκία λόγω του ότι εξαρτάται περισσότερο από 71% ενεργειακά σε εισαγωγές πρώτων ενεργειακών πόρων κυρίως από τη Ρωσία και το Ιράν, ωθείται με αυτήν την απόφαση πλησιέστερα προς το Ιράν και τη Ρωσία.»

Ο Τραμπ ξεσπαθώνει – Ο Χαμενεϊ του απαντά μέσω Instagram

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, εξακολουθεί να ξεσπαθώνει, σε κάθε ευκαιρία, κατά της συμφωνίας του προκατόχου του: «Μεταξύ των πολλών σοβαρών ατοπημάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της προηγούμενης κυβέρνησης, ένα από τα χειρότερα στον κόσμο, ήταν η καταστροφική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Μια συμφωνία που θα επέτρεπε στο Ιράν να φτάσει ένα βήμα πριν από τα πυρηνικά όπλα και τελικώς ν’ αποκτήσει.»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεϊ, του απαντά μέσω Instagram με μια φωτογραφία που ανέβασε στο λογαριασμό του να ξεφυλλίζει το διάσημο και διόλου κολακευτικό βιβλίο βιβλίο για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ‘Φωτιά και Οργή’.

Τζίμι Κάρτερ: Ήταν ένα σοβαρό λάθος

Με τον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου και την απόφασή του για τα πυρηνικά τού Ιράν διαφωνεί ο πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ: «Νομίζω ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος. Θεωρώ ότι ίσως να είναι το χειρότερο λάθος που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Τραμπ. Θα επιτρέψει στο Ιράν -αν επιλέξει κάτι τέτοιο- να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα το κάνει.»

Αγιατολάχ Χαταμί: Θα ισοπεδώσουμε το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα εάν…

Βεβαίως, οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός Ιράν για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα μετά την απόφαση Τραμπ φάνηκαν ακόμη μια φορά στο κήρυγμα του σκληροπυρηνικού Αγιατολάχ, Αχμάντ Χαταμί, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ‘δεν είναι να εμπιστεύεσαι τους Ευρωπαίους’ και εξαπέλυσε κεραυνούς κατά του Ισραήλ: «Απ’ αυτή την άποψη, το ιερό κράτος της Ισλαμικής Επανάστασης θα ενισχύσει κι άλλο την πυραυλική του δύναμη. Έτσι ώστε το Ισραήλ, αυτό το καθεστώς κατοχής, να μην μπορεί να πάρει ανάσα και να έχει αυτόν τον εφιάλτη πάντα μπροστά στα μάτια του, ότι εάν κάνει κάτι παρανοϊκό, θα ισοπεδώσουμε το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα.»

Εγκαινιάζεται η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ – Ανησυχία για νέα ένταση

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν με επίκεντρο τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τα εγκαίνια, τη Δευτέρα 14 Μαϊου, της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, πέντε μήνες αφότου ο Τραμπ αναγνώρισε την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέα ένταση στην ταραγμένη Μέση Ανατολή. Τη Δευτέρα οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την 70στή επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους τους. Την Τρίτη, 15 Μαϊου, οι Παλαιστίνιοι τιμούν την ημέρα της Νάκμπα -Νάκμπα σημαίνει ‘καταστροφή’- η οποία υποδηλώνει το μαζικό ξεριζωμό τους κατά τον πόλεμο που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ

Written by
Μαρία Καρχιλάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, εκεί έκανε και το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνική Ψυχολογία των Συγκρούσεων. Η πολυετής τηλεοπτική της παρουσία της έχει συνδεθεί με τις, επί δύο δεκαετίες, πολεμικές της ανταποκρίσεις από τη συχνότητα του MEGA. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με το CNN Greece και παλαιότερα με την ΕΡΑ4. Η επιχείρηση τής οικογένειάς της, η Triantafyllidis Beach Arena, απορροφά τον περισσότερο απ' τον χρόνο της, προσπαθεί, όμως, να ξεκλέβει λίγο για να παρουσιάζει στα Dispatches ιστορίες που βρίσκει ενδιαφέρουσες.

View all articles
Written by Μαρία Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, εκεί έκανε και το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνική Ψυχολογία των Συγκρούσεων. Η πολυετής τηλεοπτική της παρουσία της έχει συνδεθεί με τις, επί δύο δεκαετίες, πολεμικές της ανταποκρίσεις από τη συχνότητα του MEGA. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με το CNN Greece και παλαιότερα με την ΕΡΑ4. Η επιχείρηση τής οικογένειάς της, η Triantafyllidis Beach Arena, απορροφά τον περισσότερο απ' τον χρόνο της, προσπαθεί, όμως, να ξεκλέβει λίγο για να παρουσιάζει στα Dispatches ιστορίες που βρίσκει ενδιαφέρουσες.