H Κέιτι Χάρμπαθ είναι ένα πολύ σημαντικό στέλεχος του Φέισμπουκ. Συντονίζει το τμήμα πολιτικής επικοινωνίας. Συντονίζει, δηλαδή, μια ομάδα συνεργατών της, οι οποίοι μαθαίνουν σε πολιτικούς και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πως να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το Φέισμπουκ για να προωθούν εαυτούς και μηνύματα. Σε δύσκολες αποστολές, εννοείται, ότι έχει προσωπική εμπλοκή. Όπως η πρόσφατη στη Βραζιλία. Φτάνει στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια στις 21 Οκτώβρη και αμέσως τουιτάρει για μια περιπέτεια που την περιμένει:
Time for the next adventure. Made it to Brazil! (@ Aeroporto Internacional de Brasília (BSB) w/ 26 others) http://t.co/YsXitrTLHP
— Katie Harbath (@katieharbath) October 21, 2013
@katieharbath nice, but the NSA already has that.
— Michael Krempasky (@krempasky) October 21, 2013
Η ουσία, λοιπόν, έχει ως εξής: μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA (κρατική ασφάλεια των ΗΠΑ) παρακολουθούσε τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολιτών, εταιρειών, ακόμη και της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, η Βραζιλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει νόμο που θα υποχρεώνει αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου, όπως το Φέισμπουκ, το Τουίτερ και η Γκουγκλ, να αποθηκεύουν σε σέρβερ εντός Βραζιλίας τα δεδομένα των πολιτών της. Το Φέιμπουκ, για παράδειγμα, τα αποθηκεύει στις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Η ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή θα γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι η αμερικανική κυριαρχία στο ίντερνετ, οι βουλευτές δέχονται τεράστιες πιέσεις από λομπίστες του χώρου να καταψηφίσουν.
Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Είναι, επίσης, η χώρα με τους περισσότερους χρήστες Φέισμπουκ μετά τις ΗΠΑ: 76 εκατομμύρια. Είναι, λοιπόν, για το Φέισμπουκ μια αγορά κεφαλαιώδους σημασίας. Όπως, όμως, και το Φέισμπουκ είναι ένα εξόχως σημαντικό εργαλείο στα χέρια των βραζιλιάνων πολιτικών. Ιδιαίτερα τώρα που η χώρα έχει μπει σε τροχιά εκλογών.
Στις τέσσερις ημέρες που έμεινε στη Μπραζίλια, η Κέιτι Χάρμπαθ -που το 2008 δούλευε για τον τότε προεδρικό υποψήφιο των ΗΠΑ, Τζουλιάνι- εκπαίδευσε βουλευτές αλλά και το επικοινωνιακό τιμ της Προέδρου Ρούσεφ (γι αυτό και η φωτογραφία από το Προεδρικό Μέγαρο) δείχνοντάς τους πως να ενισχύουν την παρουσία τους στα σόσιαλ μίντια, πως να ερμηνεύουν τα στατιστικά των σελίδων, πως να προσελκύουν περισσότερα λάικ. Εξήρε την παρουσία στο Φέισμπουκ του βουλευτή Ζοάο Αρούντα και ανέβασε και δεύτερη φωτογραφία στο ‘Ινσταγκραμ από τη συνεργασία τους.
Η Χάρμπαθ ίσως να μην αναλάμβανε να κοουτσάρει προσωπικά τους βραζιλιάνους πολιτικούς αν δεν επίκειτο η απόφαση της Βουλής. Σημειωτέον πως το Φέισμπουκ δεν πληρώθηκε γι αυτό το φροντιστήριο. Η επιμόρφωση ήταν δώρο του στους πολιτικούς της Βραζιλίας.
Παρότι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, η Χάρμπαθ δεν είπε το παραμικρό για την ταμπακιέρα. Αντ’ αυτής, ο μαθητής της, πρώην κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο, νυν βουλευτής Άντονι Γκαροτίνο, δήλωσε αντίθετος με το μέτρο και πως δεν πιστεύει ότι θα περάσει.
Líder Anthony Garotinho (@blogdogarotinho) em audiência com a gerente de política do Facebook Katie Harbath pic.twitter.com/ycSfMoIQYR
— Liderança PR Câmara (@prnacamara) October 23, 2013
Ίσως κάτι να ξέρει. Άλλωστε, το βασικό λόμπινγκ κατά του μέτρου έκανε ένας μετρ του είδους: ο νομικός, απόφοιτος του Χάρβαρντ, Μπρούνο Μαγκράνι, υπ’ αριθμόν ένα στέλεχος του Φέισμπουκ στη Βραζιλία…