Δεκαεννιά ημέρες μετά την έναρξη της πολιορκίας της ανταρτοκρατούμενης ανατολικής Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους πάνω από το 50% του θυλάκου και προωθούνται σταθερά προς τη σημαντικότερη πόλη, την Ντούμα.
Εκεί, στην Ντούμα, αναζητούν καθημερινά καταφύγιο ολοένα και περισσότεροι άμαχοι που διαφεύγουν από τις περιοχές που βομβαρδίζονται. Συνωστίζονται σε υπόγεια και όπως λένε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, παιδιά έχουν να δουν το φως της ημέρας ακόμη και 20 ημέρες. «Το υπόγειο μπορεί να είναι άθλιο είναι, όμως, καλύτερο από τις βόμβες», τονίζει στο Ρόιτερς ο τριαντάχρονος Αντνάν, o οποίος μαζί με τη γυναίκα του, το δύο ετών κοριτσάκι τους και άλλες 10 οικογένειες περνούν τις μέρες και τις νύχτες τους κάτω από τη γη. Αναφορές από τις υπό πολιορκία περιοχές κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς· τα τρόφιμα και τα φάρμακα σπανίζουν.
Η εκεχειρία για ένα μήνα -έτσι ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο- που ψήφισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 24 Φεβρουαρίου ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς Μόσχα και Δαμασκός υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες που βρίσκονται στο στόχαστρό τους είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, άρα δεν καλύπτονται από συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.
Μάλιστα, την επομένη κιόλας του ψηφίσματος, η Ρωσία πρότεινε στους αντάρτες -στο πρότυπο της συμφωνίας του 2016 κατά την πολιορκία του Χαλεπιού– να εγκαταλείψουν την ανατολική Γκούτα με τις οικογένειες και τον οπλισμό τους δεσμευόμενη για την ασφαλή έξοδό τους. Κάποιες ομάδες των ανταρτών φαίνεται πως το συζητούν, επισήμως, όμως, το αρνούνται. Η Δαμασκός, πάντως, εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου να συνθηκολογήσουν αποδεχόμενοι την προσφορά, όταν οι δυνάμεις της θα έχουν περικυκλώσει την Ντούμα και η περιοχή, πρακτικά, θα έχει επανέλθει στον έλεγχο του καθεστώτος. Κι αυτό, όπως είπε στην κρατική τηλεόραση αξιωματικός του στρατού, θα γίνει «πολύ, πολύ, πολύ σύντομα».
Συρία-ανατολική Γκούτα: χιλιάδες άμαχοι αιχμάλωτοι ενός μικρού κι ενός μεγάλου πολέμου
Το μέτωπο της ανατολικής Γκούτα μέχρι και την 7η Μαρτίου 2018 (οι παράλληλες πράσινες γραμμές δείχνουν την προέλαση του συριακού στρατού και σε σύγκριση με τον επόμενο χάρτη τα εδαφικά κέρδη μέσα σε 24 ώρες) – πηγή: The Washington Institute for Near East Policy
Το μέτωπο της ανατολικής Γκούτα μέχρι και την 6η Μαρτίου 2018 (με καφέ χρώμα οι περιοχές που έχει καταλάβει ο συριακός στρατός, με πράσινο εκείνες που ελέγχουν οι αντάρτες) – πηγή: Institute for the Study of War
Οργή για το ταξίδι μελών του ακροδεξιού AfD στη Συρία που είναι μια …’κανονική’ χώρα
Κι ενώ οι βόμβες πέφτουν βροχή στην ανατολική Γκούτα, η επίσκεψη στη Δαμασκό και σε άλλες πόλεις υπό τον έλεγχο του καθεστώτος εφτά βουλευτών και μελών του ακροδεξιού AfD -δηλαδή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία- και κυρίως τα σχόλια ενός εξ αυτών στο facebook -όπου περίπου δεν εντοπίζει …πρόβλημα στη Συρία- έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο Βερολίνο· και από την κυβέρνηση, και από πολιτικούς, και από πρόσφυγες.
Την πλέον σφοδρή κριτική, λοιπόν, δέχεται ο Christian Blex, ένας περιφερειακός βουλευτής του AfD, ο οποίος γράφει, μεταξύ άλλων, σε μια από τις πρώτες αναρτήσεις του μετά την άφιξή τους στη Συρία ότι «η είσοδός μας ήταν δίχως προβλήματα. Ίσα που βλέπεις στρατό. Υπάρχουν διαφημίσεις για κινητά και τηλεοράσεις. Κανονική καθημερινή ζωή».
Σε μια άλλη -κατά την επίσκεψή τους στην πόλη Χομς- σημειώνει ότι «την ώρα που που αποκαλούμενοι Σύροι πρόσφυγες από τη Χομς πίνουν καφέ εις βάρος του Γερμανού φορολογούμενου στο Βερολίνο εμείς πίνουμε καφέ στη δική τους [πόλη]. Βρες το λάθος. Ο υπουργός για την εθνική συμφιλίωση τόνισε στη χθεσινή μας συνομιλία ότι η Συρία έχει ανάγκη κάθε Σύρο που είναι στο εξωτερικό για να ξαναχτιστεί η χώρα».
Ο Blex φροντίζει να συνοδεύει τις αναρτήσεις του με φωτογραφίες που ενισχύουν τα περί ‘κανονικής’ ζωής στη Συρία ενώ όπου συμπεριλαμβάνει εικόνες καταστροφής σχολιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποδομείται το αφήγημα μιας Συρίας η οποία σταδιακά επιστρέφει στην ομαλότητα. Επιχειρεί, δηλαδή, να προβάλει το μέρος στο όλον παραβλέποντας, όχι μόνο τι γίνεται λίγο έξω από τη Δαμασκό, αλλά και τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές που προϋπήρχαν του πολέμου, οδήγησαν στην έκρηξή του και διευκόλυναν τη μετατροπή του, στη συνέχεια, σε σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων.
«Μπόρεσες επίσης να πας στη Γκούτα;», σχολιάζει σε μια από τις αναρτήσεις του Blex ένας Σύρος πρόσφυγας, o Fadi Brimo, που μένει στο Ντόρτμουντ. «Ξέρεις κάτι;», συνεχίζει, «είσαι άρρωστος».
«Εκείνοι που κολακεύουν αυτό το καθεστώς αυτοακυρώνονται. Το συριακό καθεστώς δείχνει καθημερινά πόσο απάνθρωπα συμπεριφέρεται στον ίδιο του το λαό», στηλίτευσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η εφημερίδα Bild επέκρινε ιδιαίτερα τη συνάντηση που οι εφτά είχαν με τον μεγάλο μουφτή της Δαμασκού ο οποίος το 2011 είχε απειλήσει ΗΠΑ και Ευρώπη με επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας αν επιτίθεντο στη χώρα του.
πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ