Ο στόχος του Ερντογάν για μια ηγεμονική ανεξέλεγκτη Προεδρία επιτεύχθηκε. Πλέον είναι αρχηγός του κράτους και του στρατού, επικεφαλής της κυβέρνησης, του κόμματός του, της αστυνομίας, εξουσιάζει το ανώτατο δικαστήριο.
Ο πολιτικός που από το 2002 κυριαρχεί στην Τουρκία, την έχει μετασχηματίσει και την έχει διχάσει, δεν περίμενε τα επίσημα αποτελέσματα για ν’ ανακοινώσει τη διπλή νίκη του. Την εξήγγειλε επί τη βάσει ανεπίσημων αποτελεσμάτων, δημιουργώντας τετελεσμένα. Από την άλλη, ο, λαλίστατος και υπερδραστήριος κατά την προεκλογική εκστρατεία, αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, παραδέχτηκε την ήττα του μέσω WhatsApp, μ’ ένα μήνυμα που έστειλε σε Τούρκο δημοσιογράφο, προκαλώντας προβληματισμό για τον λόγο της, κατ’ ουσίαν, αφωνίας του. Το τι συνέβη -αν πράγματι συνέβη κάτι- εκείνες τις ώρες, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ -ή, τουλάχιστον, δεν θα το μάθουμε σύντομα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τα αποτελέσματα της διπλής κάλπης της 24ης Ιουνίου 2018 προκύπτουν τρεις ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις:
- Το 52 και κάτι τού Ερντογάν στην προεδρική κούρσα, δείχνει -όπως ακριβώς και στο περσινό δημοψήφισμα- ότι η Τουρκία είναι μοιρασμένη στα δύο: Η μισή χώρα τον θέλει, η άλλη του γυρίζει την πλάτη. Με άλλα λόγια, περί τα 40.000.000 δεν επικροτούν το όραμά του για μια συντηρητική, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και το Ισλάμ, Τουρκία. Άραγε, θα κάνει κάτι για να γεφυρώσει το χάσμα; Τα όσα είπε, πάντως, από το μπαλκόνι του AKP στην Άγκυρα δεν έδειξαν κάτι τέτοιο.
- Η συμμαχία τού Ερντογάν με τον ‘γκρίζο λύκο’ Μπαχτσελί αποδείχτηκε καταλυτική για την κυριαρχία στη Βουλή. Το ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήταν η έκπληξη αυτών των εκλογών. Τα πήγε απρόσμενα καλά και η σύμπραξή του με το ΑΚΡ του Ερντογάν -που υποχώρησε 7% από τις εκλογές του 2015- είναι αυτή που δίνει στον συνασπισμό τους την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 53,6%. Ταυτοχρόνως, όμως, επιτρέπει στον Μπαχτσελί να απαιτήσει για τον ίδιο και τους συνεργάτες του προβεβλημένες θέσεις και καλά υπουργεία.
- Η συμμαχία του CHP, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το κόμμα iYi της Ακσενέρ, βοήθησε μεν εκείνη όχι όμως το ίδιο. Το iYi Parti του έκοψε ψήφους ενώ η Ακσενέρ δεν κατάφερε, παρά τις προσδοκίες, να προσελκύσει ψηφοφόρους από την παλιά της παράταξη, το ΜΗΡ. Πολλές ψήφοι, επίσης, του CHP κατευθύνθηκαν προς το φιλοκουρδικό HDP για να μπορέσει να περάσει το όριο του 10% -όπως και έγινε- και να μπει στη Βουλή. Από την άλλη, ο Ιντζέ τα πήγε πολύ καλά στην προεδρική αναμέτρηση -το ποσοστό του είναι 7% πάνω από αυτό του CHP- και δεν αποκλείεται να τον δούμε να ηγείται σύντομα του κόμματος, παίρνοντας το τιμόνι από τον Κιλιτσντάρογλου.
πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ