Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τεράστια θλίψη στο Χαλέπι. Στα λίγα χρόνια της ζωής του, ο Κουσάι Αμπτινί κατάφερε να κάνει το όνειρό του -δηλαδή, να γίνει ηθοποιός- πραγματικότητα, κι ευτύχησε μέσα στη δυστυχία του πολέμου να προσφέρει γέλιο και να εισπράττει, σε αντάλλαγμα, πολλή αγάπη από τους συμπολίτες του.
Κουσάι Αμπτινί: ένας σταρ της μικρής οθόνης
Στο δυστυχισμένο μικρόκοσμο των πολιορκημένων, από τις κυβερνητικές δυνάμεις, περιοχών του Χαλεπίου, ο 14χρονος Κουσάι ήταν ο αγαπημένος πρωταγωνιστής της κωμικής τηλεοπτικής σειράς «η μάνα του Αμπντού από το Χαλέπι». Το σήριαλ γυρίστηκε μέσα στην καρδιά του πολέμου, το 2014, στο υπό πολιορκία τμήμα του Χαλεπίου και προβλήθηκε σε 30 δεκάλεπτα επεισόδια από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης. Η καινοτομία του συνίστατο στο ότι όλοι οι πρωταγωνιστές ήταν παιδιά. Όπως έχει πει ο σκηνοθέτης και παραγωγός του, Μπασάρ Σάκα, επέλεξε παιδιά για τους ρόλους του, διότι μόνον αυτά μπορούν να «ξεσκεπάσουν τα εγκλήματα του καθεστώτος ενάντια στην παιδική ηλικία».
Ο Κουσάι Αμπτινί στα γυρίσματα του σήριαλ “η μάνα του Αμπντού από το Χαλέπι” – Πηγή: Τwitter
Τον Κουσάι σύστησε στον σκηνοθέτη της σειράς, η διευθύντρια του σχολείου του, ως ένα παιδί με ταλέντο που έπαιζε σε όλες τις σχολικές παραστάσεις. Ήταν ήδη αρκετά γνωστός στο Χαλέπι, καθώς, με το που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, παρότι μόλις 10 ετών, άρχισε ν’ ανεβάζει δικά του βίντεο στο ίντερνετ στα οποία έδειχνε τις καταστροφές από τους βομβαρδισμούς του κυβερνητικού στρατού στην πόλη του και καταφερόταν κατά του Άσαντ.
Ο Κουσάι Αμπτινί on camera εν είδει ανταπόκρισης από το Χαλέπι στο 0:33
«Η μάνα του Αμπντού από το Χαλέπι»
Τον κεντρικό ρόλο υποδύεται ένα μικρό κορίτσι, η Ράσα. Ο Κουσάι έπαιζε το σύζυγό της. Σ’ ένα επεισόδιο, ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μην κόψει στο μοντάζ όσα συνέβησαν όταν, εν ώρα γυρίσματος, ακούγεται να σκάει μια βόμβα αλλά να τα συμπεριλάβει ως σκηνή μαζί με τις αντιδράσεις των παιδιών. Έτσι, οι τηλεθεατές είδαν τα παιδιά-πρωταγωνιστές να διακόπτουν προς στιγμήν την υποκριτική για να συνεχίσουν, όμως, ελάχιστα λεπτά αργότερα, με τους διαλόγους τους, δίχως καθοδήγηση, ακριβώς από το σημείο όπου είχαν σταματήσει, μόλις συνειδητοποίησαν ότι ο βομβαρδισμός δεν τα απειλούσε άμεσα. Σε άλλα επεισόδια, οι μικροί πρωταγωνιστές καλούνταν να δώσουν λύση στις ατέλειωτες διακοπές ηλεκτρικού, να βοηθήσουν τραυματίες, να ψάξουν να βρουν νερό -κοντολογίς, να ‘παίξουν’ τις ίδιες τις ταλαιπωρημένες τους ζωές, διακωμωδώντας, ταυτοχρόνως, την παράνοια του πολέμου.
Η σύντομη ζωή του Κουσάι Αμπτινί
Μετά την επιτυχία του στη μικρή οθόνη, ο Κουσάι δέχτηκε πρόταση να παίξει στο θέατρο. Πάντα στο πολιορκημένο Χαλέπι. Έτσι, το περσινό καλοκαίρι υποδυόταν το ρόλο ενός αντάρτη που σκοτώνεται στη μάχη. Η σκηνή ολοκληρώνεται με την ηθοποιό που παίζει τη μητέρα του να κλαίει πάνω από το ‘άψυχο’ κορμί του κι έναν άνδρα να την παρηγορεί λέγοντάς της: «Να χαίρεσαι γι αυτόν. Τέτοιον τιμημένο θάνατο ήθελε, τον είχε».
Προφητικό είπαν κάποιοι.
Στις 8 του περασμένου Ιουλίου, κι ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα προελαύνουν, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών, στο Χαλέπι, ο πατέρας του Κουσάι αποφασίζει να τον φυγαδεύσει από την πολιορκημένη πόλη. Σε αναπηρικό καροτσάκι ο ίδιος -έχοντας τραυματιστεί πριν από λίγο καιρό όταν βόμβα έπεσε στο σπίτι τους καταστρέφοντάς το- δεν ακολουθεί για να μην γίνει βάρος. Άγνωστο αν επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση ή όχι, την ώρα που το αυτοκίνητο με τον Κουσάι εγκαταλείπει την πόλη μια ρουκέτα το διαλύει. Το πλακάτ, όπως μεταδίδουν αραβικά ΜΜΕ, που κρατούσε ο πατέρας του στην κηδεία του έγραφε: «Είσαι ένας μικρός ήρωας. Σε σκότωσε το καθεστώς γιατί το φόβισες με τις τεράστιες πράξεις σου».
πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ