Την Τετάρτη 24 Μαΐου τα πνεύματα θα είναι ιδιαίτερα οξυμένα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ -όλη κι όλη ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Τα μαγαζιά των Παλαιστινίων θα παραμείνουν κλειστά ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά σε καίρια σημεία για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις με τους σκληροπυρηνικούς εβραίους που θα προσεγγίσουν μαζικά την περιοχή όπως κάνουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
Ειδικά φέτος, όμως, η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ πιο ηλεκτρισμένη από άλλες χρονιές.
Και τούτο, διότι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, οπότε το Ισραήλ, αντιπαρατιθέμενο με τους Άραβες γείτονές του, τριπλασίασε τα εδάφη του προσαρτώντας στην επικράτειά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ (τμήμα της είναι η Παλιά Πόλη), τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Χερσόνησο του Σινά -την οποία αργότερα επέστρεψε στην Αίγυπτο ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους συμφωνίας ειρήνης.
Το ίδιο σημείο στην Ιερουσαλήμ, πάνω στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, κάτω όπως είναι σήμερα
Ειδικού βάρους, επίσης, είναι η παρουσία σήμερα και για 28 ώρες του Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς και η ιδιωτική του επίσκεψη -η πρώτη εν ενεργεία Προέδρου των ΗΠΑ- στο Τείχος των Δακρύων, το οποίο πέρασε στον έλεγχο των Ισραηλινών το 1967.
Παρότι για όλον τον υπόλοιπο κόσμο ως ημέρα συμπλήρωσης αυτού του μισού αιώνα λογίζεται η 5η Ιουνίου -το πρωί της οποίας, το 1967, το Ισραήλ επιτέθηκε στην Αίγυπτο- κατά το εβραϊκό ημερολόγιο, η φετινή επέτειος πέφτει στις 24 Μαΐου.
Για τους Ισραηλινούς, ολόκληρη η Ιερουσαλήμ -της Παλιάς Πόλης συμπεριλαμβανομένης και του ανατολικού αραβικού τομέα- είναι η «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά τους.
Για τους Παλαιστίνιους, η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι σύμβολο του εθνικού τους αγώνα και τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αφενός το τρίτο πιο ιερό προσκύνημα των σουνιτών μουσουλμάνων -το τέμενος Αλ-Άκσα– αφετέρου το σημείο απ’ όπου πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ ανελήφθη στους ουρανούς. Την Ανατολική Ιερουσαλήμ, λοιπόν, θέλουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Μόνο που στο ίδιο σημείο που βρίσκονται τα ιερά των μουσουλμάνων, οι εβραίοι πιστεύουν ότι όχι μόνον είχαν χτιστεί ο πρώτος και ο δεύτερος Ναός αλλά ότι εκεί θα γίνει η Λύτρωση με τον ερχομό του Μεσσία επί της Γης. Το Τείχος των Δακρύων στο οποίο προσεύχονται σήμερα θεωρείται το θεμέλιο που άντεξε στο χρόνο από τους δύο αρχαίους ναούς τους.
Αριστερά: το τέμενος του Ομάρ με τον χρυσό τρούλο στο «Χαράμ αλ Σαρίφ», ο λεγόμενος «θόλος του βράχου», απ’ όπου οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ ανελήφθη στους ουρανούς
Η ιερή για τις δύο θρησκείες αυτή τοποθεσία -την οποία οι μεν μουσουλμάνοι αποκαλούν «Χαράμ αλ Σαρίφ» ενώ οι εβραίοι «Όρος του Ναού»– βρίσκεται πίσω από τον Πανάγιο Τάφο στην ταυτισμένη με τους Παλαιστινίους Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων, το καθεστώς της οποίας συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα του άλυτου μεσανατολικού ζητήματος. Ο δε Πόλεμος των Έξι Ημερών -που δημιούργησε μια νέα Μέση Ανατολή- παρότι άνοιξε το δρόμο για ειρήνευση με την Αίγυπτο και την Ιορδανία ταυτοχρόνως εγκαινίασε το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία, πέραν των άλλων, τροφοδοτείται αδιαλείπτως και από την ανίερη πολιτική εκμετάλλευση των όσων οι άνθρωποι πιστεύουν πως έγιναν σε μια τόση δα σπιθαμή γης πριν από χιλιάδες χρόνια.
Αυτό το ρεπορτάζ από το προσωπικό μου αρχείο, το οποίο είχα κάνει παλαιότερα και είχε προβληθεί στο Mega, αποτυπώνει πλήρως τα παραπάνω.
πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ