Ο Ερντογάν είναι κατηγορηματικός. Υποκινητής της στάσης είναι ο πάλαι ποτέ σύμμαχος και υποστηρικτής του, Φετουλάχ Γκιουλέν -ένας πανίσχυρος τούρκος διανοούμενος του μετριοπαθούς Ισλάμ με υψηλές διασυνδέσεις εντός και εκτός χώρας, αυτοεξόριστος -κάμποσα χρόνια τώρα- στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Μέχρι χθες, ο Ερντογάν φαινόταν να έχει επικρατήσει στο άγριο μπρα-ντε-φερ με τον 75χρονο, και με στενούς δεσμούς με εξέχουσες προσωπικότητες της τουρκικής ελίτ -από την πολιτική και το δικαστικό σώμα μέχρι το στρατό, τους βιομηχάνους και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ- Γκιουλέν.
Αν, όμως, τα πράγματα όντως έχουν όπως διατείνεται ο Ταγίπ Ερντογάν -ακόμη κι αν το πραξικόπημα συγκρατήθηκε- ο Γκιουλέν προβάλλει ως υπολογίσιμη δύναμηˑ πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο, ενδεχομένως, είχε αξιολογηθεί. Ο ίδιος και το Κίνημά του των Κοινών Αξιών αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τους στασιαστές και καταδικάζουν. Ο Ερντογάν δεν πείθεται και τους έχει ήδη ‘υποσχεθεί’ ότι ‘θα πληρώσουν ακριβά την προδοσία’.
“AKP supporters should go out into the streets. Turkey cannot be ruled from Pennsylvania.” pic.twitter.com/7GoAU5gl1C
— Steven A. Cook (@stevenacook) July 16, 2016
Πώς ο παλιός σύμμαχος έγινε εχθρός
Ο Γκιουλέν είχε στηρίξει πολύ στα πρώτα του βήματα τον Ερντογάν. Τον είχε βοηθήσει να εκλεγεί πρωθυπουργός όπως και να περάσει, στη συνέχεια, στην Προεδρία. Όλα αυτά μέχρι το 2013. Ο διογκούμενος αυταρχισμός του ‘προστατευόμενου’ έστρεψε εναντίον του το ‘μέντορα’. Άσκησε την επιρροή του και Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνες για διαφθορά με επίκεντρο όχι μόνο στενούς συνεργάτες του Ερντογάν αλλά και τους ίδιους του τους γιους. Ο ‘Σουλτάνος’ δεν άργησε να περάσει στην αντεπίθεση∙ πρώτα ‘καθαρίζοντας’ στελέχη της αστυνομίας πιστά στον Γκιουλέν κι έπειτα σφραγίζοντας την εφημερίδα επιρροής του -τη Ζαμάν, το φύλλο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα.
Με τη νίκη του στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, μετά τη δοκιμασία των προηγούμενων του Ιουνίου 2015, ο Ερντογάν προβάλλει και -κατά τα φαινόμενα- νοιώθει κυρίαρχος. Σχεδιάζει δημοψήφισμα για να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες εξουσίες.
Και ξαφνικά χθες ‘σκάει’ το πραξικόπημα∙ όπως -ίσως;- πριν από μερικά χρόνια ‘έσκασαν’ οι έρευνες για διαφθορά…
Κι ένα νέο μπρα-ντε-φερ, πολύ πιο άγριο από το προηγούμενο, μοιάζει να έχει μόλις ξεκινήσει…
πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ