Γράφτηκαν πολλά για το εάν ο βορειοκορεάτης δικτάτορας τάισε ή όχι το θείο του ζωντανό σε πεινασμένα σκυλιά. Η ουσία είναι πως ούτε ξέρουμε ούτε σύντομα θα μάθουμε πως ακριβώς πέθανε ο θείος που τον έκριναν ένοχο για εσχάτη προδοσία. Πιθανότατα -δεν θα μάθουμε ποτέ. Όπως ακριβώς δεν θα μάθουμε ποτέ ό,τι δεν εξυπηρετεί τη βορειοκορεάτικη προπαγάνδα. Διότι, βλέπεις, μυστήριο δεν είναι μόνο η εκτέλεση του θείου. Είναι η ίδια η Βόρεια Κορέα. Παρατήρησε λίγο αυτές τις φωτογραφίες…
…είναι από το Instagram του φωτορεπόρτερ του Associated Press, David Guttenfelder. Τραβήχτηκαν όταν έσκασε το θέμα με το θείο και δείχνουν βορειοκορεάτες στην είσοδο σταθμού του μετρό στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ να προσπαθούν να βγάλουν άκρη από τις εφημερίδες στις προθήκες για το τι έχει συμβεί.
Λογοκρισία στη Βόρεια Κορέα
Αυτό που κάνει τη διαφορά σ’ αυτές τις φωτογραφίες είναι η έκφραση στα πρόσωπα των ανθρώπων. Είναι πραγματική. Είναι, επίσης, δηλωτική του συναισθήματος και της στιγμής. Αυτό, μέχρι πριν από λίγο καιρό, πριν πάει, δηλαδή, ως διαπιστευμένος φωτορεπόρτερ του Associated Press στην Πιονγιάνγκ, o Guttelfelder, ήταν αδιανόητο. Προ Guttelfelder, οι φωτογραφίες από/για τη χώρα και τους κατοίκους της που επέτρεπε η λογοκρισία ήταν ελάχιστες και συγκεκριμένου τύπου. Αυτού εδώ…
…το λιγότερο σουρεαλιστικά επικές. Είναι κι αυτή, όπως βλέπεις, του Guttenfelder. Εννοείται πως δεν τον άφησαν από τη πρώτη στιγμή να φωτογραφίζει ό,τι θέλει. Όχι, δηλαδή, πως τώρα του έχουν δώσει ελευθέρας, όμως του επιτρέπουν ολίγη από πραγματική ζωή.
Πρώτος δυτικός φωτορεπόρτερ που διαπιστεύεται στη Βόρεια Κορέα
Η διαπίστευση του δόθηκε το 2011. Η πρώτη και μοναδική μέχρι τότε σε δυτικό φωτορεπόρτερ. Μαζί με τη διαπίστευση του έδωσαν πακέτο και τον κύριο Κιμ. Είναι ο άνθρωπος του καθεστώτος που πηγαίνει παντού μαζί του. Η σκιά του. Βοηθός φωτογράφος, μεταφραστής, ενδιάμεσος και πάνω απ’ όλα -εννοείται- εγγυητής της ορθότητας. Χαριτολογώντας, ο Guttelnfelder τον λέει “μπέιμπι σίτερ”. Όπως και νάχει το πράγμα, πάντως, κάτι ο κύριος Κιμ, κάτι ο τρόπος που κινήθηκε τον πρώτο καιρό ο Guttenfelder στην Πιονγιάνγκ -την εμπιστοσύνη τους (…όσο και όση) την κέρδισε. Απ’ το Φλεβάρη του ’13, λοιπόν, φωτογραφίζει μεν ό,τι ξέρει και καταλαβαίνει πως δεν κάνει πολύ…τζιζ αλλά ό,τι τραβάει δεν είναι στημένο. Είναι αληθινό και σε πραγματικό χρόνο. Φωτογραφίζει απ’ το παράθυρο του ξενοδοχείου του, απ’ τα τζάμια του αυτοκινήτου, μέσα στα λεωφορεία, στο μετρό, στα βορειοκορεάτικα αεροπλάνα -γενικώς φωτογραφίζει πολύ, ό,τι και όπου μπορεί. Χρησιμοποιεί μικρή μηχανή για να μην προκαλεί, κυρίως, όμως, χρησιμοποιεί το i-phone του. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο του μέσω Instagram έχουν ήδη αφήσει εποχή και σαρώνουν τα βραβεία.
Το πρώτο βίντεο μέσω Instagram από τη Βόρεια Κορέα
…είναι τόσο ελάχιστα φωτογραφημένη η Βόρεια Κορέα, που ό,τι και να φωτογραφίσει ο Guttelfelder είναι ντοκουμέντο. Όπως επίτευγμα είναι το ότι του επιτρέπουν τη χρήση κινητού. Διότι δεν αφήνουν στους δυτικούς τα κινητά τους. Τα παραδίδουν στον τελωνιακό έλεγχο όταν μπαίνουν στη χώρα και τους τα επιστρέφουν κατά την αναχώρηση.
Η Βόρεια Κορέα και το μυστήριο του θείου που τον έφαγαν(;) τα σκυλιά
Η χαραμάδα, βέβαια, που αφήνει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ στον Guttelfelder είναι πολύ μικρή για να ξεθωριάσει το μυστήριο που περιβάλλει τη χώρα. Μέχρι να/αν έρθει ποτέ αυτή η ώρα, οι βορειο-κορεάτες θα συνεχίσουν να εναλλάσσουν τον αληθινό τους εαυτό με την περσόνα του κομπάρσου της προπαγάνδας και, κατά πάσα πιθανότητα, θα εξακολουθούν ν’ αναρωτιούνται -όπως κι εμείς οι υπόλοιποι- για το άδηλο τέλος του προδότη(;) θείου.