Για πρώτη φορά στην ιστορία του μπιτς βόλεϊ, το Ιράν θα διοργανώσει από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2016, στο νησί Κις στον Περσικό Κόλπο, ένα από τα δεκατέσσερα Open Τουρνουά του World Tour της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.
Παρότι το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός θα έπρεπε να είναι πηγή χαράς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κι αυτό, διότι, μια μεγάλη κατηγορία ιρανών πολιτών αποκλείονται διά νόμου από τις κερκίδες: οι γυναίκες· κάτι που αντίκειται τόσο στον κανονισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης όσο και στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού.
Ο εξοβελισμός των γυναικών από τα γήπεδα
Παρότι από το 1979 η Τεχεράνη απαγορεύει στις γυναίκες να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου στα γήπεδα, αυτό δεν ίσχυε για τους αγώνες ανδρικού βόλεϊ μέχρι το 2012. Εκείνη τη χρονιά, δίχως να εξηγήσουν το λόγο, οι Αρχές αποφάσισαν την επέκταση του μέτρου. Οι γυναίκες αντέδρασαν έντονα, με διαμαρτυρίες έξω από τα στάδια αλλά και online. Αντιμετώπισαν άγρια καταστολή.
Η περίπτωση της Γκοντσέχ Γκαβαμί
H Τεχεράνη έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο στην 26χρονη ιρανο-βρετανή δικηγόρο, Γκοντσέχ Γκαβαμί.
H Γκοντσέχ Γκαβαμί – Πηγή: Facebook/Free Ghoncheh Ghavami
Τη συνέλαβαν το 2014 μαζί με άλλες 20 γυναίκες όταν προσπάθησαν να μπουν στο στάδιο Αζαντί (σημαίνει «ελευθερία») της Τεχεράνης για να παρακολουθήσουν αγώνα βόλεϊ ανδρών. Παρότι σχετικά γρήγορα αφέθησαν ελεύθερες, η αστυνομία συνέλαβε εκ νέου, λίγες ημέρες μετά, την Γκαβαμί για «αντικρατική προπαγάνδα».
Η περίπτωσή της ξεσήκωσε διεθνή σάλο.
Ανδρικές και γυναικείες ομάδες βόλεϊ ανά τον κόσμο κρατούσαν μέσα στα γήπεδα πλακάτ, φορούσαν βραχιόλια και περιβραχιόνια με το όνομά της απαιτώντας να αφεθεί ελεύθερη· φοιτητές στο Πανεπιστήμιό της στο Λονδίνο πραγματοποιούσαν σιωπηλές διαμαρτυρίες· καμπάνια διοργανώθηκε στο Facebook.
Διαμαρτυρία από τη γυναικεία ομάδα βόλεϊ «Αίας Ευόσμου» – Πηγή: Facebook/Free Ghoncheh Ghavami
Παρά την κινητοποίηση, η Γκαβαμί πέρασε πέντε μήνες έγκλειστη -και μάλιστα για κάμποσο καιρό στην απομόνωση– στη διαβόητη φυλακή Εβίν των πολιτικών κρατουμένων, πριν τελικώς αφεθεί ελεύθερη έχοντας, προηγουμένως, δύο φορές προχωρήσει σε απεργία πείνας.
Αριστερά: Η Γκοντσέχ Γκαβαμί με τη μητέρα της – Δεξιά: Σιωπηλή διαμαρτυρία της μητέρας της έξω από τη φυλακή Εβίν – Πηγή: Facebook/Free Ghoncheh Ghavami
Θα καταφέρει το μπιτς βόλεϊ να ξαναβάλει τις γυναίκες στα γήπεδα;
Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch έχει ξεκινήσει, από τον Οκτώβρη του 2015, εκστρατεία με hashtag #Watch4Women για να δοθεί τέλος στον εξοβελισμό των γυναικών από τα γήπεδα, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει διεθνώς για τις διακρίσεις που υφίστανται, και ζητά από την Διεθνή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Μάλιστα, εδώ και λίγα 24ωρα, μετρά αντίστροφα, στα σόσιαλ μίντια, τις ημέρες μέχρι την έναρξη των αγώνων και αναρτά αυτό το χαρακτηριστικό βίντεο κινουμένων σχεδίων:
We dont have millions to spend on a #SuperBowl commercial. Help us stand up for women in sports. #Iran #Watch4Women pic.twitter.com/QFRxd3mJpZ
— Human Rights Watch (@hrw) February 7, 2016
Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βόλεϊ. Όμως εκείνη, αντί για οριστική λύση, προωθεί, προσώρας, τη συμβιβαστική να επιτραπεί σε οικογένειες να παρακολουθήσουν τους αγώνες· «κρύβει» δηλαδή τις γυναίκες πίσω από πατεράδες και συζύγους. Τη φράση του Γενικού της Διευθυντή, Fabio Azevedo, ότι είναι αισιόδοξος πως η απαγόρευση θα έχει αρθεί πριν από την έναρξη του τουρνουά, στηλίτευσε το στελέχος της Human Rights Watch, Minky Worden, σε άρθρο γνώμης στο CNN:
Αισιόδοξος; Δεν αρκεί…Τώρα είναι η στιγμή, να πει η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στο Ιράν ότι δεν είναι έγκλημα να παρακολουθούν οι γυναίκες βόλεϊ και να επιμείνει να αρθεί επισήμως η απαγόρευση.
Για την ιστορία, τo βόλεϊ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα στο Ιράν. Η εθνική ομάδα ανδρών έχει αναδειχτεί, τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλη δύναμη του παγκοσμίου βόλεϊ και έχει σοβαρές πιθανότητες, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ