Η Αλέκα Μπάρμπα δουλεύει από το 2009 ως βοηθός δικαστικού επιμελητή* στο γραφείο του Παναγιώτη Τσιακούλια. Αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και τον υποδειγματικό επαγγελματισμό της και μη έχοντας ο ίδιος κάποιον στενό συγγενή που να θέλει να αναλάβει το γραφείο μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Παναγιώτης Τσιακούλιας την παροτρύνει να δώσει εξετάσεις για την άδεια το 2010 έτσι ώστε να πάρει το γραφείο πάνω της. Ε! Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια της Αλέκας.
Δίνει εξετάσεις το 2010 και κόβεται. Μετά από πολύ αγώνα, διότι η εξεταστική επιτροπή, αρχικώς, δεν συμφωνούσε, ξαναδίνει το 2011. Την κόβουν και πάλι. Η ίδια είναι κατηγορηματική ότι, και τις δύο φορές, τα γραπτά της άξιζαν πολύ καλύτερους βαθμούς από το 6,29 που πήρε το ’10 και το 5,26 που πήρε το ’11. Ζητά να τα δει, όπως και εκείνα όσων πέρασαν στις εξετάσεις, αλλά και τις αναλυτικές βαθμολογίες. Όμως, η εξεταστική επιτροπή δεν της το επιτρέπει ακόμη κι όταν το ζητά ο Εισαγγελέας με παραγγελία του. Χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος και να επιδοθούν ακόμη τρεις εισαγγελικές παραγγελίες για να παραλάβει αντίγραφα των γραπτών. Αυτά που βλέπει τη βάζουν σε ακόμη μεγαλύτερες σκέψεις. Να πώς τα συνοψίζει:
Κοντολογίς, η εξεταστική επιτροπή ούτε διέγραψε τα κενά μεταξύ των απαντήσεων ούτε αρίθμησε τις παραπομπές κατά την παραλαβή των γραπτών. Αναλυτικές βαθμολογίες, παρότι έπρεπε να υπάρχουν, δεν υπήρχαν και της χορηγήθηκαν μόνο συγκεντρωτικές και για το 2010 και για το 2011. Παρατήρησε ότι και τις δύο χρονιές, αν και διαφορετικές οι εξεταστικές επιτροπές, χρησιμοποίησαν τον ίδιο ανορθόδοξο τρόπο υπολογισμού του μέσου όρου της βαθμολογίας. Είδε υπογραφές και σελίδες σε επίσημα πρακτικά να λείπουν. Παρατήρησε ανακολουθίες στις απαντήσεις που της έδιναν το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο Σύλλογος των Δικαστικών Επιμελητών που κρατά τα αρχεία των διαγωνισμών και μετέχει με μέλος του σε αυτόν. Όσο συγκέντρωνε επίσημα ντοκουμέντα άλλο τόσο έπεφτε πάνω σε παραλείψεις και παρατυπίες.
Η Αλέκα Μπάρμπα έχει ήδη προσβάλλει τους δύο διαγωνισμούς και ζητά την ακύρωσή τους. Κάθε ισχυρισμό της τον “δένει” με επίσημο έγγραφο. Σε κάθε μου ερώτηση επιμένει να μου δείχνει το “χαρτί” που δικαιολογεί την απάντηση. Τελευταίο από τον ογκώδη της φάκελο, μου δείχνει εκείνο με το διορισμό γραφολόγου από το Πταισματοδικείο της Αθήνας για να αποφανθεί αν έχουν αλλοιωθεί ή όχι τα γραπτά των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ’10 και του ’11.
Δύο επισημάνσεις
*Οι δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν δικόγραφα και εξώδικα έγγραφα και εκτελούν αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα, διορίζονται. Παρέχουν, όμως, τις υπηρεσίες τους όπως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, δηλαδή, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επάγγελμά τους παραμένει κλειστό μετά από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το 2011. Για να διοριστεί κάποιος ως δικαστικός επιμελητής πρέπει 1. να είναι μεταξύ 22 και 35 ετών, 2. να είναι απόφοιτος Λυκείου, 3. να έχει κάνει πρακτική άσκηση ενός έτους σε δικαστικό επιμελητή, 4. να έχει περάσει στο διαγωνισμό πλήρωσης κενών θέσεων που προκηρύσσει κάθε χρόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και διενεργούν τα Εφετεία
**Το karchilaki.com ζήτησε την άποψη του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών. Η απάντηση που πήρε στις 27 Μαϊου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, δεν εστιάζει στην ουσία των καταγγελιών της Αλέκα Μπάρμπα αλλά στον διαγωνισμό, ο οποίος, όπως λέει, “δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι είναι αδιάβλητος”.