• Search
Living Planet 2018
Polar bear (Ursus maritimus) mother and two cubs standing on fractured ice floe. Svalbard, Norway.

Χάσαμε το 60% της άγριας ζωής τον τελευταίο μισό αιώνα

H αναφορά Living Planet (Living Planet Report), η οποία κυκλοφορεί κάθε δεύτερο έτος από την WWF ισοδυναμεί με ‘βιβλιάριο υγείας’ του πλανήτη μας. Η φετινή, η Living Planet 2018, είναι η δωδέκατη κατά σειρά και -με τη βοήθεια δεικτών που χρησιμοποιεί, όπως ο LPI (Living Planet Index) της Zoological Society of London (ZSL)- μαρτυρά το ‘μαρτύριο’ του μεγάλου μας σπιτιού· με άλλα λόγια -την απώλεια της ισορροπίας του: Μέσα σε λιγότερο από μισό αιώνα ο πληθυσμός όλων των σπονδυλωτών του πλανήτη μειώθηκε κατά 60%. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στη νότια Αμερική, την κεντρική και νότια Αφρική και την περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού. Τα είδη που διαβούν σε γλυκά νερά είναι τα πλέον επαπειλούμενα με τη μείωση του πληθυσμού τους να αγγίζει, κατά μέσο όρο, το 83%.

Ποιος ευθύνεται;

Ο άνθρωποςη ‘πανώλη’ του πλανήτη κατά τον Sir David Attenborough– και οι λογής-λογής δραστηριότητές του που εξωθούν στα άκρα όλα τα φυσικά οικοσυστήματα, δηλαδή τους ζωοδότες της γης.

Living Planet 2018 – Βασικά συμπεράσματα

  • Ο δείκτης Living Planet δείχνει ότι παγκοσμίως ο πληθυσμός των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχει ήδη μειωθεί κατά 60% σε λιγότερο από 50 χρόνια (1970 – 2014).
  • Κύριοι λόγοι γι’ αυτήν την απώλεια της βιοποικιλότητας είναι η υπερεκμετάλλευση των ζώων και των φυτών καθώς και η εντατική γεωργία, οι οποίες είναι απολύτως συνυφασμένες με τη διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Ο εκτροχιασμός των καταναλωτικών συνηθειών εξασθενεί την ικανότητα της φύσης να συντηρεί τη ζωή μας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.
  • Τα τροπικά δάση συρρικνώνονται. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 20% του Αμαζονίου έχει εξαφανιστεί σε μόλις μισό αιώνα.
  • Τα τελευταία 50 χρόνια η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 170 φορές γρηγορότερα από τον φυσιολογικό ρυθμό.
  • Σε ποσοστό 90% τα θαλασσοπούλια φέρουν ίχνη πλαστικού στα στομάχια τους. Το αντίστοιχο ποσοστό το 1960 ήταν μόλις 5%. Το ίδιο συμβαίνει, σε ποσοστό 18%, με τον τόνο και τον ξιφία της Μεσογείου. Επίσης, το 35% δείγματος χελωνών καρέτα που αναλύθηκε στο πλαίσιο δεκαετούς μελέτης έδειξε ότι ο οργανισμός τους είχε απορροφήσει απορρίμματα, στην πλειοψηφία τους πλαστικά.

φωτογραφία: Richard Barrett / WWF-UK

Written by
Dispatches
View all articles
Written by Dispatches

Dispatches